Mayday mechanics levert topkwaliteit draai en freeswerk met de hulp van Prototrak

Echte vakmensen zitten soms waar je het niet verwacht. In een doodlopende straat aan de rand van een bos in Lier, dicht bij Antwerpen, zit zo een vakman in draai- en freeswerk.

Dirk Merckx was reeds tewerkgesteld in een verspaningsbedrijf en heeft in 2007 de stap gezet om zijn eigen onderneming te starten. Dirk begon aanvankelijk met conventioneel draai- en freeswerk, waarvoor hij nieuwe conventionele machines kocht bij Machines Crispyn. Dirk was op die manier al van dag één klant bij Crispyn.

In de beginperiode maakte Dirk heel veel enkelstuks voor oldtimers. Zelfs meer complexe onderdelen waren initieel geen probleem voor Dirk. Enkele jaren na zijn opstart kwam echter de nood aan een gestuurde machine. Daarom tikte Dirk een gebruikte freesmachine met Mazak sturing op de kop. Een heel degelijke machine waarmee nu zelfs nog meer complexe werkstukken konden gemaakt worden. Tot vorig jaar liep het goed, maar dan kreeg de Mazak een probleem waarbij de kosten te hoog waren om de machine op economisch verantwoorde wijze te herstellen.‍

"Ik was vooral op zoek naar een machine waarbij ik naast CNC ook nog steeds conventioneel kon werken. Ik heb vele merken vergeleken, maar geen één was vergelijkbaar met de Prototrak"

Dirk kwam tot inzicht dat een nieuwe CNC machine noodzakelijk was.
Een gebruikte machine, daar had Dirk intussen genoeg van, dus kwam hij bij Crispyn en stuitte hij op de XYZ machines met Prototrak sturing.
"Ik was vooral op zoek naar een machine waarbij ik naast CNC ook nog steeds conventioneel kon werken. Ik heb vele merken bekeken, maar geen één was vergelijkbaar met de Prototrak", zegt Dirk.

Mayday service is ondertussen nog steeds actief in speciale onderdelen voor oldimers, maar daarnaast is er ook steeds meer toelevering van stukwerk en onderdelen gekomen voor de industrie. "Of ik nu een onderdeel voor een voertuig of voor de industrie moet maken, de bewerkingen zijn dezelfde en daarmee heb ik nu een klantenbestand over heel Vlaanderen bereikt", vertelt Dirk. Dirk kwam naar de toonzaal van Machines Crispyn te Maldegem voor een demonstratie waarbij hij snel uitmaakte dat enkel een freesmachine niet genoeg was. De meerwaarde die de XYZ machines bieden overtuigde hem om ineens ook een draaibank met Prototrak bediening aan te schaffen.

"Wat een bijkomend voordeel is aan de machines zijn de afmetingen. De machines hebben geen overdreven overkappingen waardoor ze perfect passen in mijn compacte werkplaats.
Plaats is namelijk van essentieel belang", zegt Dirk.

"Het is ongelofelijk hoe doordacht de sturing in elkaar zit, daar is heel goed over nagedacht. Ik kende al heel wat van andere sturingen maar Prototrak maakt onmogelijke dingen mogelijk en in een recordtijd programmeer ik de meest complexe vormen"

Tijdens het afnemen van dit interview gebruikt Dirk deze machines net geen jaar. En voor Dirk is er sinds de komst van de XYZ machines veel positief veranderd.
"Het is ongelofelijk hoe doordacht de sturing in elkaar zit, daar is heel goed over nagedacht. Ik kende al heel wat van andere sturingen maar Prototrak maakt onmogelijke dingen mogelijk en in een recordtijd programmeer ik de meest complexe vormen", oppert Dirk. "Doordat ik nu veel productiever kan werken is ook mijn type werk aan het veranderen. Vroeger had ik zelden seriewerken, maar nu komen ook die vaker binnen. Meestal tientallen, maar onlangs zelfs meer dan honderd stuks.
Ik zie ze graag komen, tenslotte zit daar een goede verdienst in."

Zo is één van de klanten van Mayday mechanics een groot verspaningsbedrijf die de allerlaatste high-tech CNC machines in bedrijf hebben. Dirk levert aan hen de enkelstuks en kleine seriewerken. "Toen ze langskwamen konden ze aanvankelijk niet geloven dat ik die mooie werkstukken op deze freesmachine had gemaakt. De machine ziet er immers ook niet uit als een typisch bewerkingscenter. Maar toen ik even toonde hoe snel ik hun stuk kon programmeren en afwerken was het ook voor hen een openbaring", zegt Dirk.

Dirk besteed heel veel aandacht aan afwerking en kwaliteit van de werkstukken en dat kan je direct zien als hij zijn realisaties toont.
"Een werkstuk maken is niet enkel op knopjes drukken, je hebt vakkennis en passie nodig om datgene te doen waar een ander ophoud. Samen met deze machines van XYZ met de Prototrak sturing maak ik stukken die ik anders nooit kon uitvoeren", zegt Dirk.
"Ook een snelle levering is van belang, daarmee heb ik ook het voordeel dat ik snel CNC gemaakte onderdelen kan uitleveren."

Mayday Mechanics beschikt over de SLX 1630 draaibank; met een bruikbare draaidiameter van 400 mm en een handige doorlaat van 54 mm.
Als freesmachine koos Dirk de populaire SMX 3500 bedfrees met de praktische koersen van 787 mm in de langs- en 508 mm in de dwarsrichting.

www.maydaymecanics.be

 

Jan Crispyn

+32 50 71 52 7275
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ramon Salfischberger

+31 413 34 22 75
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Showroom

Ambachtenlaan 3
9990 Maldegem (BE)

Kennedylaan 14
5466 AA Veghel (NL)